Referenties – VME Bergmannlaan

De VME van een appartementsgebouw te Lier, Anton Bergmannlaan was reeds lang van plan renovatiewerken te laten uitvoeren aan de balkons.  Later werd besloten om ook de dakterrassen en de gevels te renoveren.  Enkel het buitenschrijnwerk zou onaangeroerd blijven.

De balkonvloeren werden uitgebroken tot op het beton en de balustrades werden verwijderd, er werd een nieuwe hellingschappe geplaatst, de spouwmuren werden onderkapt om er een drainerend vochtscherm in aan te brengen, de balkonranden werden van nieuwe randprofielen en van nieuwe balustrades voorzien en op de vloeren werd een kunststofvloer met kwartslaag geplaatst die meteen de waterdichting vormt.  Tussen de balkons werden nieuwe scheidingspanelen geplaatst.

De dakterrassen werden eveneens opgebroken tot op het beton en van een droge uitvulling voorzien om helling te maken met daarop een waterdichting in roofing met ingewerkte isolatielaag.  De tappunten werden vernieuwd en de afvoerbuizen werden doorgespoten.  Op de roofing werden tegels op tegeldragers geplaatst.  De borstwering van de dakterrassen werd bekleed met een aluminium muurkap en een nieuwe balustrade.  De spouwmuren rondom werden onderkapt en de oude, verroeste pergola’s werden weggenomen.

De waterdichting onder de gelijkvloerse terrassen tegen de achtergevel werd vervangen.  Er werden ook hier nieuwe terrasdals op tegeldragers geplaatst en nieuwe scheidingspanelen tussen de terrassen.  De achtergevel werd ook hier weer onderkapt om drainerende spouwsluitingen aan te brengen die afwateren over de opstand van de nieuwe waterdichting.

Het metselwerk van de gevels werd nagezien en hersteld, waar nodig, en dan geschilderd met een speciale muurverf, die waterafstotend van aard is.  De delen in beton werden gereinigd en eveneens geschilderd.  Hierdoor werd het vroegere, sombere gebouw opgefrist en volledig beschermd tegen weersinvloeden.

Het eindresultaat is verbluffend.  Voorbijgangers kijken met bewondering op naar het opgefriste gebouw, waar vroeger de notabelen van Lier kwamen wonen, maar dat door de jaren begon te vervuilen en veel van zijn pluimen verloor.  De appartementen zijn zeker in waarde gestegen, waardoor de financiële inspanningen zich gegarandeerd gaan terugbetalen.  De VME kan ook hier weer voor minstens 50 jaar gerust zijn.