Referenties – Depue

1 van de allereerste ontwerpen die ik uitwerkte in perspectief met het cad-programma. Het betrof hier een motorwinkel met woonruimte die zou opgetrokken langs de Frans Beirenslaan in Borsbeek.

Op het gelijkvloers moest een winkelruimte voorzien worden die zoveel mogelijk uit een open ruimte moest bestaan met eveneens voldoende openheid naar buiten toe. Er is op die locatie immers een gebrek aan winkelwandelaars, terwijl er een overvloed aan verkeer voorbij komt gereden.

De woning moest bereikbaar zijn vanuit de winkel en vanuit de hangar, achterop het perceel. Buiten een bureel op de verdieping moest de woning op zich ook zeer open zijn, doch met een geslotenheid naar voor toe, gezien de zeer drukke verkeersader voor het huis.

De daken, zowel de ronde als de platte, werden voorzien in een grijze pvc-dichting. De dakranden en het buitenschrijnwerk zijn in gemoffeld aluminium, blauwgroen van kleur. De gevels werden allemaal voorzien van een minerale bepleistering, waarbij handig gebruik kan worden gemaakt van kleuren om bepaalde volumes beter te doen uitkomen of te verbinden met andere. De perforaties worden met glasdals uitgevoerd.

De verdelingen in de glaspartijen worden opzettelijk gemaakt om een zeker horizontaal ritme in de raampartijen te creƫren. Zonder dat, zouden de ramen verticaal overkomen en zou het geheel hoger tonen, wat niet wenselijk is in dit ontwerp. De wenteltrap en de leuning rondom de balkons hebben niet enkel een nuttige functie, doch ook een decoratieve. Het sierlijk draaien van de treden en de trapleuning en het gebogen opstellen van de balkonleuningen geven een meer plastische noot aan het geheel.

Aan de hand van een kleine architectuurwedstrijd zocht de kandidaat-bouwheer een architect om een zeer modern gebouw te ontwerpen. Dit ontwerp stond volgens deze bouwheer ver boven de andere, ingeleverde ontwerpen en werd geselecteerd. Het zou ooit verwezenlijkt worden.  Ondertussen werd een gebouw gerealiseerd dat er sterk op lijkt doch van de hand van een ander architect.  Van plagiaat is men dus zeker niet vies binnen architectenkringen.